Un nou inceput pentru PAC: agricultura mai ecologica si mai sigura

mai 25th, 2011 in sectiunea Ultimele stiri, Alte stiri.

Un nou început pentru Politica Agricolă Comună: o agricultură mai ecologică și siguranță alimentară

Pentru ca Politica Agricolă Comună să se bucure în continuare de sprijinul tuturor contribuabililor europeni, trebuie să fie orientată către asigurarea siguranței alimentare și protejarea mediului înconjurător, să creeze noi locuri de muncă și să furnizeze energie regenerabilă, potrivit Comisiei de Agricultură a Parlamentului European întrunită miercuri, 25 mai la Bruxelles. Aceasta va însemna menținerea bugetului pentru agricultură al UE în așa fel încât fermierii să aibă stimulente rezonabile pentru a face față noilor provocări.

Comisia pentru agricultură a PE va căuta să influențeze legislația care urmează a fi adoptată în privința reformei și modernizării sectorului agricol al UE, un proces care se derulează în paralel cu discuțiile privind bugetul multianual al UE.

„Acesta este un semnal adresat Comisarului Ciolos că noua direcție a Politicii Agricole Comune post-2013 este cea stabilită de Parlament European iar Comisia Europeană va trebui să facă propunerile legislative în acest sens”, a spus Albert Dess (PPE, DE), raportorul pentru rezoluția de astăzi a Comisiei pentru agricultură a PE.

Președintele Comisiei Paolo De Castro (S&D, IT) a declarat: „Votul de azi este rezultatul unui lung proces de negociere care a implicat, ca de obicei, toate grupurile politice din PE și care a stabilit principalele elemente care vor guverna noul PAC”, și anume criterii obiective pentru acordarea de plăți inclusiv cele legate de creare de locuri de muncă, noi elemente legate de agricultura „verde”, mai multă flexibilitate pentru Statele Membre și un buget alocat în eventualitatea unei crize de piață.

O Politică Agricolă mai „verde”

Deputații europeni consideră că PAC trebuie să se bucure de mai multă legitimitate în ochii cetățenilor europeni prin asigurarea unei aprovizionări sigure de alimente de înaltă calitate, contribuind în același timp la protejarea mediului și la dezvoltarea energiei regenerabile. Trebuie să fie finanțată în mod adecvat pentru a face față noilor provocări și să stimuleze fermierii să folosească tehnici moderne și să protejeze mediul înconjurător.

Deputații vor un sistem bazat pe stimulente finanțate de UE pentru a sprijini fermierii care aplică metode de producție durabile și o gestionare responsabilă a resurselor cum ar fi apa, terenurile si energia. Plățile directe către fermieri trebuie să fie mai direct legate de „măsuri ecologice” (emisii scazute de dioxid de carbon, captura emisiilor GHG, consum redus de energie etc), considera deputații europeni.

O distribuire mai echitabilă a sprijinului financiar

Comisia de agricultură a PE vrea ca ajutorul să fie acordat pe baze mai juste către Statele Membre, și către diferitele categorii de fermieri. În prezent noile State Membre primesc în prezent un sprijin financiar mai mic per fermier decât vechile State Membre. În viitor, deputații europeni vor ca toate Statele Membre să primească un procent minim din media plăților UE în agricultură.

Comisia de agricultură a salutat de asemenea introducerea unui plafon pentru plățile directe per fermier, așa cum a propus Comisia Europeană, propunând de asemenea ca mărimea fermei, locurile de muncă generate precum și gradul de protecție a mediului să fie criterii importante.

Pentru a evita deturnarea banilor publici, deputații europeni propun, de asemenea, rezervarea unor plăți directe pentru „fermieri activi”, adică pentru cei care folosesc pământul pentru producție. Comisia este astfel pusă sub presiune pentru a veni cu o definiție clară pentru „fermierul activ”, fapt care ar trebui să excludă cazurile în care costurile administrative pentru efectuarea plății sunt mai mari decât plata însăși.

Stabilitate: speculație, gestionare a crizelor și cota de piață a fermierilor

Combaterea speculațiilor în cazul produselor agricole este esențială, pentru a reduce volatilitatea extremă a prețurilor și pentru a garanta stabilitate sporită fermierilor din UE cât și din afara UE. Comisia propune un sistem de raportare la nivel mondial a stocurilor agricole destinate siguranței alimentare și susține propunerile Franței formulate la reuniunea G20 pe această temă.

În orice caz, viitoarea PAC ar trebui echipată cu instrumente de gestionare a ofertei, fără nici un cost pentru bugetul Uniunii, în scopul prevenirii supraproducției, spun membrii Parlamentului European. Cu toate acestea, în situația apariției unei crize, fie din pricina fluctuațiilor de preț, fie din cauza altor factori, o finanțare speciala din bugetul general al UE ar trebui să devină disponibilă pentru asigurarea unui răspuns rapid.

Deputații europeni sunt de părere că este necesară o nouă legislație pentru îmbunătățirea puterii de negociere a organizațiilor de producători în lanțul de aprovizionare, o transparență sporită a prețurilor si practici comerciale corecte, pentru stoparea scăderii continue a veniturilor fermierilor.

Următorii pași

Proiectul de rezoluție de astăzi – adoptat cu 40 de voturi pentru la 1 vot împotriva si 4 abțineri, va fi votat de Parlamentul European la sesiunea din 22-23 iunie a.c. și este un răspuns la documentul de consultare elaborat de Comisia Europeană (a se vedea mai jos linkul). Comisia va face publică propunerea sa de pachet legislativ în toamna acestui an, față de care Parlamentul European va avea competente de co-decizie împreună cu Consiliul în privința conținutului final al legislației în domeniul Politicii Agricole Comune.

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal