Câte cartele GSM active mai sunt în România?

dec. 6th, 2012 in sectiunea IT&TECH.

Rapoartele continuă să anunțe între 22 și 25 de milioane de “utilizatori de telefoane mobile din România”. Toți preiau cifrele fără să gândească. Să ne aducem aminte că nu mai suntem nici măcar 22 de milioane. Există cartele active, iar la modul real nu avem penetrare 100%. Probabil vreo 16 milioane de români folosesc 22 de milioane de cartele GSM. ANCOM tocmai a anunțat că numărul cartelelor active a scăzut la 22,7 milioane (zicând, de asemenea, că sunt utilizatori).

Acum să ne amintim ce zic operatorii de telefonie mobilă. Orange: 10,24 milioane, Vodafone: 7,87 milioane, Cosmote: 6,4 milioane, iar RCS RDS comunicase de mult 1 milion de utilizatori.

Astfel, avem, următoarele cifre: ANCOM spune că 22,7 milioane de cartele sunt active, iar operatorii la un loc au minim 25,51 milioane de cartele. Dacă am păstra proporțiile conform declarațiilor operatorilor, dar folosim cifrele ANCOM, pe care – nu știu de ce – le cred mai exacte, rezultă că de fapt Orange ar avea 9.1 milioane de utilizatori cu adevărat activi  Sau Vodafone 6,9 milioane, Cosmote maxim 5,6 milioane. Dar poate că nu se păstrează proporțiile. Poate că Orange, singurul operator care raportează în continuare peste 10 milioane are de fapt 8 milioane de utilizatori activi, dar raportează mai mulți, ca să dea bine la acționari. CULMEA este că datele ANCOM se bazează tot pe declarații ale operatorilor.

Deşi numărul utilizatorilor activi a scăzut, gradul de utilizare a serviciilor a crescut. În ceea ce priveşte traficul mediu lunar de pe o cartelă SIM activă, utilizatorii au efectuat apeluri care au însumat 3 ore şi 42 de minute şi au trimis 48 mesaje SMS.

În decursul primelor 6 luni din 2012 numărul cartelelor preplătite active a scăzut cu 4,6%, în timp ce numărul utilizatorilor pe bază de abonament a scăzut cu 0,7%. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la jumătatea anului 2012 era de 119,2 la suta de locuitori.

Traficul de voce a continuat să crească, depăşind pragul de 30 miliarde minute, cu 7,6% mai mult decât în primul semestru al anului 2011.

În prima parte a anului 2012, au fost trimise 6,7 miliarde de mesaje scrise – în creştere cu 29,3% faţă de prima jumătate a anului 2011.

De asemenea, în prima parte a acestui an au fost transmise peste 7 milioane de mesaje multimedia (MMS) (în creştere cu 53,1% anual) şi s-au efectuat aproape 1 milion de minute de apeluri video.

În ceea ce priveşte utilizarea serviciului de roaming, serviciile de voce au înregistrat o creştere anuală de 12,2%, ajungând astfel la 157 de milioane minute (atât apeluri efectuate cât şi apeluri primite), în timp ce traficul SMS în roaming a înregistrat o creştere de 3,8%, ajungând la 48 de milioane de SMS-uri trimise. Durata medie a unui apel efectuat în roaming a fost de 1 minut şi 56 de secunde, în timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute şi 49 de secunde.

Sursa: computerblog.ro

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal