Google lanseaza Voice Search in limba romana

aug. 18th, 2012 in sectiunea IT&TECH.

Google a lansat, vineri, aplicatia Voice Search in limba romana, disponibila pentru toate sistemele de operare Android, prin care utilizatorii pot efectua rapid orice cautare pe telefon prin utilizarea vocii in locul tastaturii.

Aplicatia utilizeaza o tehnologie vocala pentru a transforma cuvintele rostite in text si apoi efectueaza interogarea pe motorul de cautare Google la fel ca atunci cand s-ar introduce manual textul. Toate datele sunt prelucrate prin intermediul tehnologiilor gazduite in Cloud, nu pe telefonul mobil.

„S-au depus eforturi considerabile pentru a colecta sute de mii de expresii si a dezvolta sistemul de recunoastere vocala in limba romana, iar scopul a fost ca Voice Search sa faca diferenta in viata de zi cu zi a utilizatorilor. Cand suntem in miscare sau avem mainile ocupate si nu ne putem opri pentru a tasta informatiile de care avem nevoie, aceasta aplicatie este cu adevarat utila si eficienta. Romanii realizeaza deja milioane de cautari zilnic si acum pot face acelasi lucru vocal, in limba romana, prin intermediul Voice Search”, a declarat Dan Bulucea, Country Manager Google Romania.

Voice Search raspunde pe loc la orice tip de cautare uzuala, precum: care este distanta pana la Timisoara, ce benzinarii exista in Craiova, cum va fi vremea astazi, care este programul la cinema sau ce idei de cadouri exista. Aplicatia genereaza rezultate exacte de cautare astfel incat sa acopere toate posibilitatile. Iar cei care vor sa se informeze si mai bine vor avea la dispozitie lista familiara a rezultatelor de cautare Google.

Fiecare limba necesita de regula colectarea initiala a sute de mii de pronuntii de la voluntari. Ca si in cazul altor limbi disponibile deja prin Voice Search, cu cat oamenii folosesc mai des aplicatia, cu atat aceasta ofera rezultate mai precise.

Utilizarea Google Voice Search depinde de tipul telefonului mobil. Daca telefonul dispune de Android 2.2 sau o versiune mai noua, cautarea poate fi initiata pe baza de voce prin simpla atingere a pictogramei cu microfon, in caseta de cautare Google, de pe ecranul principal. In caz contrar, aplicatia Voice Search poate fi instalata din Google Play. Aplicatia poate fi utilizata intr-o singura limba la un moment dat, iar folosirea unei limbi noi ar putea necesita schimbarea setarilor pentru limba.

Alaturi de romana, in Voice Search au fost incluse alte 12 limbi, aplicatia fiind astfel disponibila pentru 100 de milioane de noi vorbitori din tarile nordice, iberice si slave. In total, Voice Search este disponibila in 42 de limbi si dialecte din 46 de tari.

Sursa: tech.rol.ro

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal