Tablete ieftine – Cat de rentabila este achizitia unei tablete PC ieftina?

sept. 3rd, 2012 in sectiunea IT&TECH.

La fel de aproape orice alt segment de produse electronice, piaţa tabletelor este ‘inundată’ cu modele ieftine produse de firme mai mult sau mai puţin cunoscute. Astfel de produse sunt atractive şi se vând tocmai datorită preţului scăzut, mai ales că tabletele oferite de producătorii consacraţi au încă preţuri peste puterea de cumpărare a multora dintre noi.

Multe persoane consideră că tabletele obişnuite au preţuri mari datorită brandului producătorului şi a costurilor legate de promovare, însă scapă din vedere numeroase alte detalii. Printre acestea se număra utilizarea unor materiale cât mai ieftine, finisarea de proastă calitate şi, mai ales, componentele hardware de generaţie mai veche.

Caracteristicile tabletelor ieftine

1. Construcţie şi design: Dacă la capitolul design lucrurile sunt relativ simple prin copierea unor tablete celebre, când vine vorba de construcţie situaţia este destul de îngrijorătoare: tabletele necostisitoare sunt realizate în general din materiale plastice cât mai ieftine, care se deteriorează destul de repede, în special dacă eşti mai ‘neglijent’ din fire şi scapi tableta de la înălţime. În plus, pentru a reduce timpul de producţie, finisarea lasă de dorit.

2. Tipul de display: Puţini utilizatori obişnuiţi ştiu să facă diferenţa între cele două mari tehnologii touchscreen disponibile pe tablete: rezistivă şi capacitivă. În general, tabletele ieftine utilizează display-uri rezistive, întrucât costurile de producţie sunt mai mici, însă acestea reacţionează mai greu la atingeri şi sunt potrivite mai degrabă în combinaţie cu un stylus. În schimb, tabletele marilor producători mizează pe display-uri capacitive, întrucât acesta răspunde imediat la comenzi, chiar dacă ecranul este considerat mai fragil.

3. Platforma hardware: Tabletele moderne utilizează de regulă o platformă Nvidia Tegra 2 dotată cu procesor dual core de 1 GHz, însă tabletele ieftine dispun de procesoare de cel mult 1 GHz. De cele mai multe ori vei regăsi procesoare ARM de până la 800 MHz, însă în unele cazuri vei da şi peste unităţi de 1 GHz. Memoria internă este de asemenea destul de redusă, însă atinge în unele cazuri 4 GB, producătorii mizând pe slotul pentru carduri SD pentru extinderea capacităţii.

4. Software: Practic, singurul sistem de operare disponibil pentru tabletele ieftine este Android. Google a dezvoltat o versiune special adaptată tabletelor (3.0 şi, ulterior, 3.1 Honeycomb), însă limitările tabletelor ieftine forţează producătorii să adopte versiuni mai vechi. Nu trebuie să fii surprins dacă găseşti tablete ieftine cu Android 1.5 sau 1.6, însă unii dintre ei mizează pe Android 2.1 Eclair sau 2.2 Froyo. În oricare dintre aceste situaţii, reţine că niciuna dintre aceste versiuni nu este adaptată special pentru tablete.

5. Acces interzis la Android Market: Cei mai mulţi producători de tablete ieftine nu oferă acces la Android Market, ci la un magazin propriu care conţine doar câteva aplicaţii (dacă te încălzeşte cu ceva, nici aplicaţiile pentru tablete din Android Market nu sunt foarte numeroase), iar unele dintre acestea nici măcar nu funcţionează corespunzător.

6. Conţinut multimedia: posibilitatea de a viziona filme în format HD este menţionată de mulţi producători de tablete ieftine, însă deseori promisiunile nu sunt acoperite de fapte: nu fii surprins dacă nu poţi urmări filme HD pe YouTube şi fii atent la rezoluţia display-ului. Un ecran cu rezoluţie 800×480 pixeli nu este compatibil cu formatul 16:9, ceea ce înseamnă că vei urmări filmul HD pe o suprafaţă mai mică.

7. Garanţie: Conform legislaţiei din România, toate produsele electronice trebuie să beneficieze de minim 1 an de garanţie, iar tabletele ieftine nu fac excepţie, atât timp cât le cumperi de la un comerciant autorizat, fie el magazin tradiţional sau online. Totuşi, în ţara noastră există probleme inclusiv cu garanţia produselor ‘de firmă’, motiv pentru care îţi recomandăm să nu te bazezi prea mult pe această facilitate când vine vorba despre tablete ieftine.

Sursa: giz.ro

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal