Biblioteca Municipală „Ştefan Petică” Tecuci şi-a sărbătorit patronul spiritual

nov. 20th, 2012 in sectiunea Local.

La finele săptămânii trecute, Biblioteca municipală „Ştefan Petică” Tecuci a organizat un amplu program de manifestări dedicate zilei bibliotecii, dar şi a patronului spiritual al acesteia, Ştefan Petică. La eveniment au participat Spiridon Dafinoiu, Biblioteca „V.A Urechea” Galaţi, poeţii Eleonora Stamate şi Dionisie Duma, reprezentanţii Librăriilor Graphotek, directori de instituţii, cadre didactice, elevi, precum şi foarte mulţi cititori, îndrăgostiţi de foşnetul cărţilor.

În deschiderea manifestărilor, Manuela Cepraga, directorul Bibliotecii municipale „Ştefan Petică” Tecuci, a vorbit despre criza lecturii şi nevoia de bibliotecă: „În ziua de astăzi lipseşte cultul lecturii, pentru că lectura este ca o cetate asediată din două părţi: televiziunea şi internetul. Întotdeauna biblioteca a fost locul sfinţeniei intelectuale a celui însetat de cunoaştere, aici există o atmosferă magică, în care se înşiruie marile achiziţii în ştiinţă ale omenirii sau paginile de suflet ale beletristicii, care, fără amabilitatea şi profesionalismul bibliotecarului, ar rămâne neexplorate. Cartea trebuie să redevină o bucurie  a fiecăruia în imensa provocare a valorii şi performanţei. Fac pe această cale o invitaţie tuturor, mai ales tinerilor: apropiaţi-vă de cărţi, ascultaţi foşnetul foilor şi atunci ticăitul tastaturii va părea strident şi fără viaţă”.

Despre rolul bibliotecii, cărţii şi lecturii a vorbit şi Spiridon Dafinoiu, iar prof. Natalia Hulea a continuat cu o prelegere dedicată poetului ce a dat numele bibliotecii, Ştefan Petică, iar scriitorul Dionisie Duma a prezentat aspecte privind ecoul eminescian în volumul „Fecioara în Alb”, semnat de Ştefan Petică.

Şirul acţiunilor a continuat cu discursul Alinei Mardare, reprezentant al librăriilor Graphotek, partener al bibliotecii tecucene, iar bibliotecara Diana Cioclu a anunţat lansarea site-ului oficial al instituţiei de cultură: www.bstp.ro. Finalul manifestărilor a fost marcat de daruri şi donaţii, poeta Eleonora Stamate a donat bibliotecii un exemplar al antologiei „Meridiane lirice”, ce cuprinde 124 de poeţi contemporani, printre care şi tecucenii Eleonora Stamate, Vasile Sevastre Ghican şi Constantin Oancă, dar şi o diplomă pentru activităţile de înaltă ţinută. Prof. Ileana Tulică, fiica poetului Ovid Caledoniu, a dăruit apoi bibliotecii tecucene o antologie „Meşterul Manole” semnată Alexandru Husar. Biblioteca municipală „Ştefan Petică”, deşi aniversată, a dăruit la rândul său, ocazie cu care au fost oferite diplome elevilor voluntari care au desfăşurat o activitate intensă pe timpul verii în cadrul bibliotecii, după care cei prezenţi au mers la bustul lui Ştefan Petică din Parcul Central, unde au fost depuse flori.

[adrotate banner=”1″]

Sursa: http://bit.ly/Q78zGD

Sursa foto: Colt derai

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal