Biserica din Frumuşiţa, frumoasă ca o mireasă / Resfinţită după 101 ani

sept. 4th, 2012 in sectiunea Local.

Gălăţenii din comuna Frumuşita, judeţul Galaţi, s-au reîntâlnit la resfinţirea bisericii din sat, locaş ridicat cu 101 ani în urmă, de moşii şi strămoşii actualilor locuitori. După mai bine de un veac, Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a resfinţit locaşul aşezat într-un colţ de rai al comunei.

Despre Frumuşiţa, o tradiţie a locului spune că pe aici ar fi trecut însuşi domnitorul Petru Rareş şi că s-ar fi îndrăgostit de o frumoasă tătarcă cu şuviţe strălucitoare. De aici, denumirea aşezării Frumuşiţa şi a altor localităţi din jur. Localitatea are astăzi puţin peste 5.000 de locuitori, din care 15 la sută sunt romi, spune Ioan Munteanu, primarul comunei. Frumuşiţa are oameni frumoşi şi o biserică ce exprimă o altfel de frumuseţe, frumuseţea Cerului pe pământ.

Început în 1910, locaşul cu hramurile „Adormirea Maici Domnului” şi „Sf. Mc. Gheorghe” a fost sfinţit în 1911, la doar un an de la începerea lucrării, de PS Nifon al Dunării de Jos. O altă pagină de istorie a fost în 1987, când ÎPS Antim a resfinţit biserica. La începutul Anului Bisericesc 2012, ce-a de-a doua resfinţire s-a văzut drept rodul muncii locuitorilor de astăzi din Frumuşiţa. Reabilitarea şi refacerea au fost începute în 2001, de părintele Marius Gavrilescu.

Astfel, resfinţirea de duminică săvârşită de Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos a fost motiv de întâlnire a creştinilor în biserica frumoasă ca o mireasă. Oamenii s-au bucurat de toate darurile oferite, de rugăciune şi de darul înnoirii în Duh, sfinţirea bisericii fiind momentul în care bărbaţii şi femeile au putut trece prin Sfântul Altar. „Nu am mai participat niciodată la o astfel de sărbătoare şi mă bucur că am putut trece şi prin Sfântul Altar, care este echivalentul pelerinajului la Sfântul Mormânt, cum ne spunea Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian. Am însoţit-o la rugăciune pe bunica şi mă bucur că nu mi-am pierdut timpul altfel”, ne-a spus Cornel Dinu, elev în clasa a VIII-a la şcoala din comună.

Sărbătoarea a fost însoţită şi de agapa frăţească, dar şi de un program social. Mai mulţi elevi au primit daruri pentru şcoală, ghiozdane şi rechizite.

Sursa: Viata Libera

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal