Un deținut al Penitenciarului Galați este student la Facultatea de Drept

Feb 6th, 2013 in sectiunea Local.

detinut  Un deținut al Penitenciarului Galați este student la Facultatea de Drept

Silviu Luparu are 43 de ani şi este student la fără frecvenţă în anul doi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Danubius. Ceea ce îl deosebeşte pe Silviu Luparu de ceilalţi studenţi este faptul că bărbatul se află după gratii. El a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani închisoare, fiind acuzat de complicitate la înşelăciune. “Am avut două firme şi am făcut afaceri cu Dinu Patriciu. La un moment dat am rămas restant cu nişte plăţi şi aşa am fost pus sub acuzare. Nu am avut nicio clip intenţia de a păcăli pe cineva, dar şi eu aveam de recuperat bani de la terţi. Acest lucru a  fost înţeles de judecătorii de la Tribunal şi de la Curtea de Apel, care m-au achitat. Am plătit şi suma restantă, peste un miliard de lei vechi, şi penalităţi de aproximativ un miliard de lei vechi. Dar, domnul judecător Anton Pandrea, cel care acum este acuzat de fapte de corupţie, nu a ţinut cont de nimic şi m-a condamnat la 10 ani închisoare”, povesteşte Silviu Luparu.

Condamnarea l-a determinat pe bărbat să se apuce de facultate. Şi nu una oarecare, ci facultatea de drept. “Vreau să înţeleg condamnarea. Când voi putea să mă liberez îmi voi termina şi studiile. După aceea vreau să fac şi un master. Îmi doresc să ajung avocat pe drepturile omului. După ce voi absolvi voi da statul în judecată pentru că am fost condamnat pe nedrept şi mi s-au încălcat mai multe drepturi”, spune bărbatul.

Silviu Luparu şi-a luat toate examenele, cea mai mică notă a sa fiind cinci la informatică juridică. Primul an de facultate a fost finalizat cu media 7,35.

„Persoana privată de libertate îşi susţine examenele la sediul penitenciarului, în prezenţa reprezentanţilor Facultăţii de Drept şi ai Serviciului Educaţie.  Toate cheltuielile legate de frecventarea cursurilor universitate sunt suportate de aparţinătorii deţinutului student, care-I susţin în demersul său educativ”, ne-a explicat Safta Trincu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi.

Studentul este susţinut şi de colegii de detenţie, care, nu de puţine ori, apelează la Silviu Luparu pentru sfaturi juridice. „Îi ajut pe colegii mei. Pot să spun că acesta este cel mai bun mod de practică pe care îi pot face eu ca student”, spune studentul, care s-a înscris şi la un curs de IT în cadrul penitenciarului.

Potrivit legislaţiei, Silviu Luparu, care, cel mai probabil, va ieşi din penitenciar în 2015, nu beneficiază de reducerea pedepsei sau de alte drepturi pentru că urmează cursurile universitare.

Sursa: http://bit.ly/VDS1nU

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal