266 de gălăţence au fost testate în programul gratuit ce depistează cancerul

Oct 30th, 2012 in sectiunea National.

Deşi au trecut luni bune de când trebuia să fie operaţional 100%, programul de testare a cancerului de col uterin, realizat printr-un program gratuit al Ministerului Sănătăţii, rezultatele nu sunt foarte bune. Programul se mişcă încă foarte lent şi asta chiar dacă în el s-au înscris deja 110 medici de familie. Problemă constă în faptul că trei dintre spitalele judeţului fie nu au fost validate să participe în program, fie că au intrat dar încă nu au contracte cu casele lor de asigurări de sănătate. Aşa că deocamdată gălăţencele care vor să îşi facă gratuit testul Papanicolau se pot adresa doar Maternităţii „Buna Vestire” şi Spitalului de la Târgu Bujor. Cu 258 de femei de la care au fost recoltate probe în vederea testării, Maternitatea Buna Vestire rămâne pe primul loc între unităţile sanitare unde se derulează acest program. Pe locul doi, la mare distanţă, dar şi mai târziu intrat în program, se află Spitalul din Târgu Bujor, unde s-au recoltat probe de la opt paciente. În rest, la Spitalul Clinic de Urgenţă, la Spitalul Tecuci şi Spitalul CFR acest program nu este operaţional.

„Deşi Spitalul CFR s-a numărat printre primele unităţi sanitare gălăţene care au fost validate pentru a face parte din acest program, acolo testările nu se fac deoarece încă nu s-a încheiat un contract între spital şi casa de sănătate a transporturilor, cea de care ţine acesta. Restul spitalelor unde nu se fac recoltări sunt încă în curs de validare sau nu s-au înscris. Oricum programul încă nu merge la fel de repede ca şi cum ar fi mers dacă erau toate spitalele din Galaţi implicate şi aveau deja programul funcţional”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Cum acest program se derulează timp de cinci ani, începând cu 2012, teoretic toate femeile care beneficiază gratuit de acesată testare ar avea timp să o şi facă.

Sursa: http://bit.ly/XRh7Tx

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal