6 decembrie: Ziua Sfântului Ierarh Nicolae. De ce se fac daruri de ziua sa

Dec 6th, 2012 in sectiunea Ultimele stiri, National.

S-a nascut pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian la Patara, in jurul anului 280 d.Hr., din parinti credinciosi. De mic a primit o aleasa crestere si a urmat cursurile celor mai vestite scoli ale vremii.

Iubind virtutea, viata curata si daruindu-se cu totul slujirii aproapelui, a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetatii Mira din tinutul Lichia.

Deoarece a predicat credinta in Iisus Hristos cu mult zel, a fost intemnitat in timpul persecutiilor decretate de imparatii romani Diocletian si Maximilian. Odata cu biruinta lui Constantin cel Mare asupra lui Maxentiu si cu Edictul de la Milan din 313 d.Hr., care acorda libertate deplina crestinismului, au fost eliberati toti cei intemnitati pentru marturisirea lui Hristos. Sfantul Nicolae s-a intors la slujba sa din cetatea Mirei.

Alaturi de alti Parinti ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325 d.Hr, dovedindu-se un puternic aparator al credintei crestine impotriva preotului Arie, care vedea in Hristos o simpla creatura a Tatalui, si nu pe Fiul lui Dumnezeu intrupat, cea de-a doua Persoana a Sfintei Treimi.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datoreaza bunatatii cu care era inzestrat Sfantul Nicolae si obiceiului sau de a ajuta pe cei nevoiasi. Sfantul Ierarh Nicolae a trecut la cele vesnice la 6 decembrie 340 sau 343, fiind ingropat in biserica episcopala.

Ce minuni a facut Sfantul Nicolae

A izbavit de la moarte pe trei barbati napastuiti pe nedrept. Pe cand acestia erau in inchisoare au aflat de timpul cand aveau sa fie omorati si au chemat pe sfant in ajutor; i-au pomenit si de binefacerile ce le facuse cu altii, cum izbavise de moarte pe alti trei barbati din Lichia. Iar Sfantul Nicolae s-a aratat in vis imparatului si eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru ca a defaimat imparatului pe cei trei barbati, iar imparatului i-a aratat si i-a dovedit ca barbatii aceia sunt nevinovati si ca din pizma au fost parati ca au uneltit impotriva lui. Si asa i-a izbavit Sfantul Nicolae de la moarte.

„Minunile savarsite de Sfantul Nicolae, precum invierea celor trei copii omorati de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corabii, sunt binecunoscute. De aceea Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar etc. Dintre multele istorisiri care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea. Sfantul a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre pentru a nu fi nevoite sa se prostitueze”, a explicat parintele Bogdan Teleanu de la Patriarhia Romana pentur Mediafax.

Aproape 800.000 de romani, majoritatea barbati, isi sarbatoresc onomastica joi, de ziua Sfantului Ierarh Nicolae, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Dintre acestia, 513.595 sunt barbati si 284.130 sunt femei.

Sursa: http://bit.ly/R9OUaF

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal