Amenda pentru terenul nelucrat se anulează. Oficial din minister: „Băi, avem destule taxe!”

mai 16th, 2011 in sectiunea Ultimele stiri, National.


Legea care ar permite suprataxarea proprietarilor care nu isi lucreaza terenurile agricole, sustinuta puternic la nivel declarativ de mai multi membri ai Guvernului si care ar fi adus 200 milioane euro la bugetul de stat, risca sa ramana in stadiu de proiect, justificarea oferita de Ministerul Agriculturii fiind ca „sunt destule taxe”.

„Neoficial, decizia politica a fost:  Bai, avem destule taxe!”, a declarat ieri Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, in cadrul unei conferinte pe teme agricole.
Mult discutata lege nu a avut insa pana acum nici macar forma unui proiect, existand doar declaratii pe aceasta tema.

Ideea impozitarii terenurilor agricole nelucrate a fost anuntata de ministrul agriculturii Valeriu Tabara la inceputul acestui an, dar propunerea a fost sustinuta si de mi­nis­trul de finante Gheorghe Ialomitianu, dar si de presedintele Traian Basescu

Daca la inceputul acestui an Valeriu Tabara sus­tinea ideea de intro­du­ce­re a unei suprataxe de 400/lei (100 euro) pe hec­tar pentru pro­prie­tarii care nu isi lucreaza te­renurile agricole, discursul mi­nis­tru­lui s-a schimbat trep­tat in ultimele luni. El a venit ul­terior cu precizari spu­nand ca legea poate fi apli­ca­ta doar celor care nu isi igienizeaza terenurile, ca este necesara sincroniza­rea acestei masuri cu legea arendarii, dar si ca masura intarzie pentru ca doreste ca aceasta lege sa fie adoptata prin vot parlamentar si nu prin ordonanta de urgenta.

Suprafata agricola a Romaniei este de 14,7 milioane de hectare, din care 9,4 milioane sunt terenuri arabile. In prezent nu exista o statistica clara privind suprafata terenurilor nelu­cra­te, insa se estimeaza ca exista intre 1 si 2 milioane de hec­ta­re de teren pe care cresc buruieni. In bani, daca pe tere­nu­rile ne­lucrate s-ar planta grau sau porumb in agricultura ro­ma­neas­ca ar intra in total intre 400 mil. euro si 800 mil. euro, avand in vedere preturile actuale de pe pietele internationale.

Decizia anuntata de Tabara a fost apreciata si de marii pro­ducatori agricoli precum Ioan Niculae, Culita Tarata sau Adrian Porumboiu, care exploateaza impreuna aproape 100.000 de hectare de teren agricol.

Recent, Ioan Niculae a declarat ca strainii detin in Romania peste 150.000 de hectare de teren agricol pe care nu le lucreaza, acestea fiind achizitionate doar pentru a primi subventii. „Ar fi foarte bine venita legea taxarii celor care nu isi lucreaza terenurile”, spunea in urma cu cateva zile proprietarul Interagro. El a adaugat ca Romania a ajuns in situatia de a exporta subventii, pentru ca foarte multi italieni, germani, austrieci, unguri au cumparat terenuri si primesc pentru ele sprijin de la stat, fara sa le fi lucrat vreodata.

Sursa: Ziarul Financiar.

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal