Caravana cu teatru rromanes prin judeţul Galaţi!

sept. 14th, 2011 in sectiunea National.


Comedia – “JEKH RĂT LISĂME” adaptare în limba rromani după „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale
Compania de teatru AMPHITHEATRROM, departament din cadrul asociaţiei culturale cu acelaşi nume îşi continuă periplul teatral în limba rromani.
Astfel ca – primul spectacol de teatru din Romania, jucat integral in limba rromani, va fi găzduit, luni, 19 septembrie 2011, începand cu ora 19:00, în sala mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi. Spectacolul „Jekh răt lisăme”(se citeşte “iekh riat lisiamè”), adică “O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale, este o premieră absolută pentru lumea damaturgiei din România, realizarea lui însumând câteva aspecte inedite: -este primul spectacol de teatru din România în care se vorbeşte integral în limba rromani; ( pentru cei care nu cunosc tainele graiului rromanes, pe durata reprezentaţiei va exista o traducere în limba română); este primul spectacol de teatru realizat de oameni de teatru (regizor, scenograf, actori) profesionişti care îşi asumă fără rezerve apartenenţa la etnia rromă; este pentru prima dată în lume când o piesă a marelui dramaturg Ion Luca Caragiale este tradusă în limba rromani.
Îmbinând elemente specifice etniei rrome, pe fondul unei muzici lautăresti de calitate, spectacolul ne introduce în lumea de dincolo de lume şi de timp, veşnica mahala de la periferia Bucureştilor (care, în fapt, poate fi de oriunde, mahalaua reprezentând spaţiul prin excelenţă locuit de rromi), univers viu în care viaţa curge prin vinele oamenilor cu o pasiune de nestăvilit. Aici viaţa nu se păcăleşte şi nu te păcăleşte, nici un gest nu este nesemnificativ, totul are un sens, totul este trăit la intensitate maximă, aproape paroxistică. Aici poţi cunoaşte o fărâmă din sufletul celui atât de aproape de noi, dar încă atât de necunoscut, acest alter ego care este rromul.
Actorii care dau viaţă comicelor personaje caragialiene sunt:
Marcel Costea, Zita Moldovan, Sorin-Aurel Sandu, Pavel Bârsan, Mădălin Mandin, Dragoş Dumitru.
Regia: Sorin-Aurel Sandu & Rudy Moca
Scenografia: Rudy Moca
Traducerea şi adaptarea textului în limba rromani: Sorin-Aurel Sandu
Spectacolul „Jekh răt lisăme” este realizat în cadrul proiectului „Parol, monşer, Caragiale în limba rromani – CARAVANA CU TEATRU RROMANES”, derulat de Asociaţia Culturală „AMPHITHEATRROM” sprijinit financiar de:
Agenţia Naţională pentru Romi/GUVERNUL ROMÂNIEI;
Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României;
Asociaţia Partida Romilor „PRO-EUROPA” .
Spectacolul de luni, 19 septembrie 2011, se bucură de sprijinul deosebit al Asociaţiei Partida Romilor „PRO-EUROPA”, filiala Galaţi

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal