Jucării – 12 sfaturi utile pentru un Crăciun sigur

dec. 20th, 2012 in sectiunea National.

jucarii diverse  Jucării – 12 sfaturi utile pentru un Crăciun sigur

Jucăriile aduc o contribuţie esenţială la dezvoltarea copilului  dumneavoastră. Siguranţa jucăriilor este o prioritate şi pentru a le asigura o vacanta de iarna de vis copiilor noștri, dumneavoastră in calitate de consumator ar trebui să ţineţi cont de o serie de sfaturi atunci când alegeţi/cumpăraţi o jucărie:

• Asiguraţi-vă că aţi citi toate etichetele de pe jucării. Fiţi conştienţi de vârstă şi recomandări de siguranţă – se i-au în serios. Nu cumpăraţi jucării care nu au marcajul CE pe jucărie sau pe  ambalaj. Cu toate că marcajul CE nu este un mod de diferenţiere a produselor de  consumatori, el este un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerinţele aplicabile în materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume.

• Alegeţi jucăriile adecvate vârstei copilului si abilităţilor lui. Jucăriile care nu sunt destinate unui copil de o anumita categorie de vârstă poate prezenta riscuri pentru siguranţă sa. Asiguraţi-vă că aţi citit şi  urmat  recomandările privind vârsta — în special simbolul 0  – 3 (a se vedea mai jos), iar cuvintele „nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni” însoţit de o indicaţie de pericol.  Acest simbol şi formularea este un avertisment, şi nu o recomandare.

• Nu cumpăraţi jucării cu piese mici pentru copiii sub vârsta de 3 ani, aceștia având tendinţă de a baga în gură jucăriile iar piesele de mici dimensiuni, prezintă un risc de sufocare. Asiguraţi-vă că ochii, nasul ( la jucăriile din plus) şi alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.

• Urmaţi cu atenţie instrucţiunile de folosire.

• Întotdeauna  cumpăraţi jucării de la comercianţii cu amănuntul cunoscuţi şi de la puncte de vânzare on-line. Comercianţii cu amănuntul  cunoscuţi au grijă de produsele pe care le vând şi de obicei  accepta sa primească înapoi produsul. De asemenea exista si comercianţi care nu ţin seama de cerinţele  de siguranţă  a  produselor pe care le  vând şi pot să ofere spre  vânzare, jucării contrafăcute. O atenţie deosebita trebuie acordată jucăriilor achiziţionate on-line, jucăriile primite de copii sub formă de cadouri, şi jucăriile cumpărate la mâna a doua.

• Supravegheaţi copiii când se  joacă – asiguraţi-vă că toate jucăriile  sunt adecvate pentru categoria de  vârsta şi abilităţile copilului. Cu anumite jucării – cum ar fi scutere, biciclete si patine cu rotile – căşti de protecţie şi alte echipamente de protecţie trebuie să fie întotdeauna purtate.

• Examinarea periodica a  jucăriilor pentru  eliminarea acelora  care sunt stricate/uzate si pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sănătatea şi siguranţă copilului. Aruncaţi jucăriile stricate.

• Asiguraţi-va ca jucăriile destinate copiilor mai mari, sunt ţinuţi departe de  copii sub vârsta de 36 de luni.

• Scoateţi şi aruncaţi (dacă este posibil păstraţi acumulatorii pentru reciclare) toate ambalajele, inclusiv pungile de plastic, carton, hârtie şi  bucăţi de plastic (dar se  păstrează întotdeauna instrucţiunile!). Asiguraţi-vă că, copiii mai mici, nu se joaca cu materialele din plastic de la ambalaje,  putând existând riscul de sufocare. Aveţi grijă, de asemenea, sa reciclaţi bateriile în condiţii de siguranţă.

• Învăţaţi-vă copiii să pună frumos jucăriile, pentru a evita accidentele. Nu lăsaţi jucăriile pe scări sau pe podea în zonele aglomerate ale casei.

• Întotdeauna anunţaţi producătorul şi autorităţile publice competente, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră  găseşte o problemă de siguranţă, la jucărie. Nu ezitaţi să consultaţi site-ul (RAPEX)  http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/. Acest site oferă detalii cu privire la produsele periculoase retrase de pe piaţă, din ţara dumneavoastră, inclusiv jucării.

• Aceste sfaturi se aplică tot anul şi nu numai in preajma Crăciunului!

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal