„Mesia cifrelor” e, de fapt, istoric

feb. 7th, 2012 in sectiunea Ultimele stiri, National.

De la studii în istorie şi filosofie până la servicii secrete, Mihai-Răzvan Ungureanu pare să fie pregătit în toate domeniile, mai puţin în singurul domeniu care contează cu adevărat acum: economia reală. Alegerea lui Ungureanu pe post de premier interimar a inflamat mulţi critici politici şi economici.

Ultimul mandat: SIE

Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de Traian Băsescu la conducerea Guvernului, revine în lumina reflectoarelor după un mandat discret la conducerea SIE, instituţie unde a fost numit după ce a demisionat de la MAE, în urma scandalului legat de reţinerea a doi muncitori români în Irak. Băsescu i-a apreciat munca la SIE şi, drept urmare, l-a şi decorat la începutul anului trecut.

Ministru al Afacerilor Externe, demisionar

Fotoliul de ministru nu îi este necunoscut lui Ungureanu, care a fost instalat în funcţia de Ministru al Afacerilor Externe la data de 29 decembrie 2004, în Guvernul Tăriceanu. Avea, la acel moment, 36 de ani şi devenea cel mai tânăr ministru de Externe al României. Aproape trei ani mai târziu, la 4 februarie 2007, Ungureanu a demisionat din această funcţie, în urma situaţiei create după reţinerea a doi muncitori români în Irak.

A renunţat la statutul de membru de partid

După demisia de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, Ungureanu s-a reîntors la funcţia deţinută înainte de a fi ministru: reprezentant al României la Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena. Ungureanu este membru PNL din 2004, dar s-a autosuspendat din partid, pentru că era incompatibil cu funcţia deţinută la SECI.

Înainte de a fi politician, a fost profesor

Înainte de a fi fost numit în funcţii politice, Mihai-Răzvan Ungureanu a fost profesor la Liceul de Filologie-Istorie „Mihai Eminescu” din Iaşi. A început apoi să predea Istoria modernă a României la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, pornind de la preparator, în 1992 şi ajungând conferenţiar, în 2005.

Mihai-Răzvan Ungureanu a fost elev eminent

Mihai-Răzvan Ungureanu s-a născut la data de 22 septembrie 1968, la Iaşi, arată Mediafax. A studiat la Liceul de matematică-fizică „Costache Negruzzi” din Iaşi, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie în anul 1987. În perioada liceului, Ungureanu a fost membru supleant în CC al UTC. Dar, potrivit prezentării sale de pe site-ul SIE, nu a fost membru PCR.

În 1988, a devenit student la Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi. În perioada cât a fost student, a deţinut poziţiile de membru al Senatului Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi (1990-1992) şi de Secretar executiv al Asociaţiei Internaţionale a Studenţilor în Istorie, Budapesta – Bruxelles (1990-1993).

În anul 1993 a susţinut masteratul în Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universităţii Oxford, iar în martie 2004 a obţinut doctoratul în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.

Declaraţia de avere arată un buget decent

Conform declaraţiei de avere din iunie 2011, Ungureanu deţine trei terenuri.Un teren intravilan de 5.000 de metri pătraţi în comuna Nistoreşti, achiziţionat împreună cu soţia în perioada 2003-2004
Un teren agricol de 20.000 de metri pătraţi în extravilanul localităţii Slobozia, obţinut prin donaţie în anul 2010
Şi, alături de soţia sa, un teren intravilan de peste 4.200 de metri pătraţi în Voluntari, aferent unei case de locuit de 283 de metri pătraţi, ambele cumpărate în 2007.

Premierul interimar mai are, la Iaşi, un apartament de 42 de metri pătraţi achiziţionat în 1996.

Nu are maşină, însă deţine în conturi 14.000 de euro şi aproape 28.000 de lei. Are două credite, ambele contractate în 2006 – unul în lei, scadent în 2021, în valoare de 54.482 de lei, şi celălalt, scadent în 2031, în valoare de 84.500 de euro.

Potrivit declaraţiei de avere, Ungureanu a încasat de la SIE în 2010 un salariu de 66.147 de lei, iar de la Universitatea Bucureşti 28.574 de lei. Soţia sa a încasat la rândul său venituri salariale de aproximativ 45.000 de lei de la Institutul Clinic Fundeni, dar şi aproape 356.000 de lei din servicii de consultanţă medicală pentru OMV AG Viena. Mihai Răzvan Ungureanu a mai încasat aproape 2.000 de lei de la Adevărul Holding.

Autor: Mihaela Ochiană

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal