Minori exploataţi de ciobanii gălăţeni

nov. 21st, 2012 in sectiunea Ultimele stiri, National.

Acest lucru a ieşit la iveală în urma unor controale desfăşurate de către inspectorii de muncă gălăţeni la crescătoriile de ovine şi de caprine din judeţ.

”Echipele de control au fost alcătuite din inspectori de muncă din serviciile control relaţii de muncă şi securitate şi sănătate în muncă din ITM Galaţi, precum şi inspectori şefi ai 3 inspectorate teritoriale de muncă din ţară, lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, lucrători ai Serviciului Judeţean de Imigrări şi lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi ai posturilor comunale de poliţie. Controalele efectuate au vizat identificarea crescătorilor de ovine şi caprine care folosesc personal fără încheierea documentelor legale de angajare, determinarea angajatorilor depistaţi cu persoane fără forme legale să încheie acestora contracte individuale de muncă, identificarea proprietarilor de turme de oi şi capre care exploatează munca tinerilor şi a copiilor şi dispunerea măsurilor legale, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale din domeniul muncii. Pentru identificarea proprietarilor de turme de ovine şi caprine s-au solicitat informaţii de la primării, de la alte instituţii precum şi asociaţii care acţionează în domeniul creşterii animalelor”, ne-a declarat Carmen Corodeanu, purtătorul de cuvânt al ITM Galaţi.

În urma controalelor efectuate au fost identificaţi 60 crescători de ovine şi caprine care aveau stânele pe raza localităţilor Smârdan, Schela, Pechea, Slobozia Conachi, Scânteieşti, Piscu, Vlădeşti, Folteşti, Frumuşiţa, Măstăcani, Independenţa, Munteni şi Cosmeşti, fiind identificate 42 persoane fără forme legale de angajare la 30 proprietari de turme de oi şi capre, care au fost sancţionaţi contravenţional potrivit dispoziţiilor Codului Muncii. „Au fost aplicate 30 de amenzi în sumă totală de 420.000 lei, după cum urmează: 4 amenzi în valoare de câte 30.000 lei fiecare la proprietari din localităţile Folteşti, Scânteieşti, Măstăcani şi Frumuşiţa; 4 amenzi în valoare de câte 20.000 lei fiecare la proprietari din localităţile Folteşti (2 amenzi), Frumuşiţa şi Măstăcani, 22 amenzi în valoare de câte 10.000 lei fiecare la proprietari din Munteni, Schela, Scânteieşti, Folteşti (2 amenzi), Smârdan (3 amenzi), Independenţa (3 amenzi), Frumuşiţa (5 amenzi) şi Pechea (6 amenzi). Grav este că 3 proprietari de turme de oi din localităţile Scânteieşti (2 persoane) şi Smârdan (1 persoană) foloseau la muncă 3 minori fără a avea forme legale de angajare, motiv pentru care vor fi sesizate organele de cercetare penală.”, a mai precizat Carmen Corodeanu.

Toate controalele s-au finalizat prin stabilirea unor măsuri concrete cu termene precise şi răspunderi pentru eliminarea neconformităţilor constatate.

Împreună cu lucrători ai Serviciului Judeţean de Imigrări a fost verificată şi o crescătorie de taurine din localitatea Slobozia Conachi, unde au fost depistaţi 2 cetăţeni străini fără contract individual de muncă şi fără autorizaţie de muncă, fiind aplicate dispoziţiile sancţionatorii prevăzute de lege, respectiv o amendă în valoare de 20.000 lei. Astfel, în perioada 5-19 noiembrie 2012 a fost aplicat un număr total de 31 de amenzi, în valoare totală de 440.000 lei.

[adrotate banner=”2″]

Sursa: http://bit.ly/T3KGg0

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal