S-a deschis robinetul pomenilor pre-electorale

apr. 25th, 2011 in sectiunea Ultimele stiri, National.

S-au întors biletele de vacanţă prin sindicat –  circa 160.000 de bilete cu 50% reducere vor fi distribuite bugetarilor prin sindicate

Statul a reintrodus biletele de vacanţă, cu reducere de 50% la costurile de cazare şi masă, pentru bugetari, după ce, în 2010, prin eliminarea acestor beneficii a produs o „gaură” de 14 milioane de euro turismului autohton. Confederaţia Sindicală „Cartel Alfa” anticipează că vor fi acordate în jur de 150-160 de mii de bilete în acest an. Toate categoriile de bugetari vor avea acces la biletele de vacanţă, ce vor fi distribuite prin sindicate. Statul a alocat pentru biletele de odihnă 34.417 lei.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a reintrodus biletele de odihnă pentru bugetari, după ce, în 2010, aceste beneficii nu au mai fost acordate. Biletele vor fi distribuite prin intermediul sindicatelor.

Statul a alocat pentru biletele de odihnă 34.417 lei. Durata sejurului unui bilet de odihnă este de 6 zile. Confederaţia Naţională „Cartel Alfa” susţine că licitaţiile au fost deja organizate şi că biletele vor ajunge la toate categoriile de bugetari. „Biletele de odihnă au fost reintroduse. Suma alocată se regăseşte în bugetul asigurărilor sociale de stat. Nu ştiu exact câte bilete vor fi puse la dispoziţie, dar ar trebui să fie ca şi în anii anteriori, în jur de 150.000 – 160.000. Biletele vor ajunge la toate categoriile de bugetari, profesori, medici şi aşa mai departe”, a declarat vicepreşedintele „Cartel Alfa”, Petru Dandea.

Şansa angajaţilor din învăţământ pentru un sejur la mare sau la munte

Sindicatele din învăţământ susţin că biletele de odihnă erau probabil unica şansă pentru angajaţii din educaţie de a-şi permite un sejur pe litoralul românesc. „Era o şansă pentru salariaţii din învăţământ, în special pentru personalul auxiliar şi pentru cel nedidactic, pentru că ei au salariile cele mai mici, de a se bucura de concediu, atât de necesar după un an de muncă. Guvernul a decis să elimine şi acest minim beneficiu. Asta pentru că este singurul Guvern care doar ia de la oameni, fără să ofere nimic. Nu erau multe bilete. Erau de ordinul miilor, pentru angajaţii din învăţământ. Fiecare judeţ sau sector din Bucureşti avea asigurat câteva sute de bilete. Erau puţine, dar erau. Erau bilete pentru toate categoriile de bugetari. Sunt în jur de un milion de bugetari. Este o lovitură şi pentru hotelieri, cu siguranţă. Jumătate din valoarea acestor bilete era plătită de salariaţii şi jumătate din bugetul asigurărilor sociale. Multe hoteluri erau ocupate datorită acestor bilete”, a declarat preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu. Acesta susţine că Executivul a uitat şi de „tichetele de vacanţă” promise de ministrul turismului şi dezvoltării regionale, Elena Udrea. „Biletele de odihnă erau o modalitate de a încuraja turismul românesc. Văd că programele doamnei Udrea nu au mare succes. Tichetele de vacanţă erau o iniţiativă bună. Nu ştiu dacă au existat bugetari care să primească acele tichete. Profesorii nu au primit, în nici un caz. Legea există, dar nu se aplică. La fel ca multe alte legi din ţara asta, de care acest Guvern nu ţine cont”, a mai spus Constantin Ciosu.

Sursa: Evenimentul

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal