Volksbank cere un milion de euro despagubire Guvernului şi ANPC pentru daune pe Ordonanţa 50

mart. 31st, 2011 in sectiunea National.

Volksbank România a solicitat în instanţă despăgubiri de la Guvern şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pentru daunele pro­vocate de OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, indicând o sumă iniţial determinabilă de aproximativ un milion de euro, potrivit unor surse oficiale.

„În cadrul procesului în care a solicitat anularea Ordonanţei 50/2010, Volksbank a solicitat despăgubiri Guvernului pentru pagubele înregistrate ca urmare a promovării şi aprobării actului normativ. Executivul a primit foarte rău această cerere, mai ales că ordonanţa a fost modificată în Parlament în sensul cerut de băncile comerciale, iar legea a fost promulgată de preşedintele Băsescu”, au declarat surse guverna­mentale. Reprezentanţii Volksbank România au confirmat informaţia, dar nu au dorit să ofere alte detalii.

Banca a cerut în septembrie anul trecut printr-o acţiune în contencios administrativ suspendarea Ordonanţei 50/2010 privind creditele populaţiei, dar Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea ca neîntemeiată. Ulterior, banca a introdus tot la Curtea de Apel Bucureşti şi tot în contencios admi­nistrativ o cerere de anulare a OUG 50/2010, în cadrul căreia a formulat şi pretenţiile împotriva statului român.

Banca este reprezentată în instanţă de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). Potrivit unor surse judiciare, suma înscrisă în cererea de chemare în judecată nu reprezintă valoarea finală a pretenţiilor băncii, ci doar pagubele determinabile la momentul respectiv, iar valoarea despăgubirilor ar putea fi mult mai mare.

Pe de altă parte, acţiunea poate fi interpretată şi ca o măsură a managementului în încercarea de a demonstra că a depus toate diligenţele pentru ca banca să nu-şi asume în mod automat pierderile patrimoniale.

Friedhelm Boscherta, directorul general al Volksbank International, care deţine Volksbank România, a anunţat recent că banca austriacă a înregistrat anul trecut o pierdere de 36 milioane euro în România. La nivel de grup, banca a avut o pierdere de 21,8 milioane euro, România fiind singura piaţă unde a fost înregistrat un rezultat negativ.
Author: Mediafax

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal