Preţurile au luat-o razna

sept. 4th, 2012 in sectiunea Politic.

Începutul de septembrie a adus o aglomeraţie ieşită din comun în zonele comerciale tecucene, iar preţurile la mai toate produsele, de la cele alimentare, produse industriale sau obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte au crescut direct proporţional cu aglomeraţia. Mai mult de atât, o serie de comercianţi nici nu au mai afişat preţurile la produse, acestea urmând a fi vândute la mică înţelegere, după… ochi.

Deschiderea anului şcolar a fost amânată cu o săptămână, pentru data de 17 septembrie, spre bucuria elevilor că mai au o „porţie” bună de vacanţă, însă cu toate acestea standurile cu îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite au fost luate cu asalt. Cumpărătorii neexperimentaţi sunt adevărată mană cerească pentru comercianţii „agili”, care nu se sfiesc să vândă un produs cu un preţ mai mare decât cel afişat iniţial. O pereche de pantofi din vinilin poate avea în piaţa tecuceană mai multe preţuri, de la 43 lei la intrare, la 57 lei în zona centrală, cu vad, unde se opresc toţi cei dornici de a fi în trend. Această practică este tradiţie pentru comercianţi, care au mai multe mese, cu aceeaşi marfă, în diferite zone ale pieţei.

Comerţul cu bidoane de plastic, borcane, capace, precum şi alte recipiente tocmai bune pentru depozitarea produselor pentru iarnă este o afacere în acest sezon, însă preţurile şi la aceste produse sunt tot în funcţie de vad, acelaşi borcan de 400 ml având preţuri cuprinse între 0,75 lei şi 1 leu.

Cea mai delicată situaţie este întâlnită la capitolul legume şi fructe, aici preţurile pur şi simplu au explodat, spre disperarea cumpărătorilor care vin pentru a achiziţiona legume pentru conservele de iarnă şi sfârşesc prin a cumpăra doar pentru consumul zilnic. Roşiile, care în această perioadă ar fi trebuit să fie din abundenţă, au preţ de trufanda, ajungând chiar la 4 lei/kg. Slalomul preţurilor a devenit ameţitor, ceea ce face imposibilă aprovizionarea de iarnă, cu alte cuvinte cămările vor deveni inutile, în condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut considerabil. Nici măcar pepenii nu mai au preţuri rezonabile, aceştia fiind comercializaţi cu 2 lei/kg pentru mâncare şi 2,5-3 lei pepenii pentru pus la murat. În aceste condiţii tecucenii se plimbă printre tarabe ca la muzeu.

Sursa: Monitorul GL

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal