Şedinţa Curţii Constituţionale a început. Cine sunt judecătorii CC care decid soarta referendumului

aug. 21st, 2012 in sectiunea Politic.

Curtea Constituţională s-a reunit în şedinţă pentru a analiza datele trimise de Guvern privind listele electorale permanente, fiind aşteptată o decizie a judecătorilor constituţionali referitoare la valabilitatea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

La sosirea la sediul CC, judecătorul CC Tudorel Toader a declarat, răspunzând unei întrebări, că este posibilă amânarea unei decizii a Curţii Constituţionale privind referendumul de demitere a şefului statului.

Întrebat dacă CC ar putea amâna, marţi, luarea unei decizii privind validitatea referendumului din 29 iulie, Tudorel Toader a răspuns că acest lucru este posibil.

El a fost întrebat şi dacă CC ar putea lua o decizie şi cu un vot de 5 la 4, spunându-le jurnaliştilor să aştepte să fie anunţaţi de către preşedintele Curţii.

Totodată, judecătorul Valentin Zoltan Puşcaş a spus, la intrarea în sediul CC, că, din punctul său de vedere, Curtea Constituţională va lua marţi o decizie privind referendumul.

Întrebat, la rândul său, despre o posibilă decizie cu un vot de 5 la 4, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a răspuns: „Asta vă doriţi?”.

Şedinţa CC are loc după ce judecătorii Curţii au decis devansarea termenului stabilit iniţial pentru 31 august, în urma unei solicitări a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Schimbarea termenului a fost motivată de instabilitatea politică şi impactul asupra economiei.

Astfel, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să comunice până la 21 august listele electorale permanente actualizate până la 10 iulie. CC a invocat în solicitare textele legale potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a trimis Curţii Constituţionale o adresă cu informaţiile primite de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, care nu sunt listele electorale permanente, pentru că Guvernul nu are aceste liste, care sunt la Parchet.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, luni seară, că CC va lua în calcul răspunsul Guvernului privind listele electorale permanente, precizând însă în cazul includerii românilor din străinătate în cvorumul de la referendum că „toate legile lasă loc de interpretări”.

„Mâine (marţi, n.r.) vă lămurim cu toate, sper”, a mai susţinut Zegrean.

Premierul spunea, tot luni, că îşi doreşte foarte mult ca marţi Curtea Constituţională să ia o decizie „albă, neagră, validare, invalidare”, dar să o ia neapărat, el subliniind faptul că orice amânare a luării unei decizii ar însemna de fapt prelungirea instabilităţii politice.

De asemenea, el a precizat că este necesar ca judecătorii CC să ia decizia cu şase voturi la trei, şi nu cu cinci la patru, aşa cum se vehiculează în mass-media că ar urma să se întâmple.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, declara, vineri, că nimeni nu va accepta ca judecătorii Curţii Constituţionale să invalideze cu cinci voturi la patru referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, el precizând că legea obligă ca decizia să fie luată cu şase voturi la trei.

MEDIAFAX

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal