Senatorul Paul Ichim, un nou rege al asfaltului

sept. 10th, 2012 in sectiunea Politic.

Mic indrumar de turnat … asfalt. In anul 2009, in luna aprilie, sacait de starea deplorabila a unei portiuni de 12 km dintr-un drum european (E 577) am depus o intrebare pentru Ministerul Transporturilor. In respectiva intrebare informam ministerul ca problema este veche, fiind relatata savuros si repetat in presa ialomiteana. Nefiind vorba despre o distanta foarte mare am crezut ca s-ar putea remedia aceasta situatie. Am aflat cu celeritate ca problema a fost subiect de intrebare sau interpelare si din partea altor parlamentari care foloseau acest drum pentru a veni spre Bucuresti. Raspunsul „mult prea seriosului si competentului” ministru de la acea vreme, Radu Berceanu, a rezumat faptul ca administratorul drumului a facut reparatii in limita fondurilor disponibile si ca in propunerile de lucrari pentru anul respectiv nu figurau investitii majore asupra acestui sector de drum care trebuie sa intre in prealabil intr-un studiu de fezabilitate.

In aceasta vara am avut surpriza placuta ca dupa 3 ani sa constatam ca se poate repara si aceasta portiune de 12 km. Fiind vorba de o distanta „foarte mare” problema merita comentata.

Situatia acestui drum era relatata in presa ialomiteana de multi ani fata de data la care am depus eu intrebarea. Se pare ca la viteza in care se lucreaza la drumuri in Romania, fie ele autostrazi sau de alta categorie, un studiu de fezabilitate de 3 ani se incadreaza perfect in tempoul de munca romanesc bine cunoscut. Carpelile facute in acesti 3 ani in cat s-au finalizat aceste studii stiintifice asupra drumului au tinut, in buna traditie romaneasca, pana la prima ploaie. Acum, problema poate fi privita si prin perspectiva „Mai bine mai tarziu decat niciodata”.

Concluzia personala este ca luand in serios meticulozitatea cu care Executivul, prin ministerele sale, tine foarte mult cont de intrebarile si interpelarile parlamentarilor ma pot considera unul din parlamentarii „care am turnat asfalt”.

Imi aduc aminte, in campania din 2008, campanie facuta conform regulii „Va dam! Va facem!” candidatii nostrii turnau asfalt, puneau borduri, faceau aeroporturi si poduri peste Dunare, intregi cartiere de ANL-uri si multe alte lucruri. Este adevarat ca, din toate promisiunile facute, nu s-a rezolvat nimic. Doar s-a „ascultat” si turnat … asfalt!

Rememorez ca am primit chiar reclamatii de la unii apropiati care mi-au transmis ca a promite ca vei munci cu seriozitate conform legislatiei in vigoare privind competentelor unui parlamentar nu prinde la electorat daca nu torni si asfalt. Si uite asa, pe sfarsit de mandat, speculativ, pot spune ca am turnat si eu asfalt.

Insa trebuie sa recunosc ca am si nerealizari. Nu am reusit sa aflu cati km de asfalt s-au turnat de la revolutie pana acum in amarata asta de Romanie. Ca opinie personala, cred ca aveam lejer o autostrada trans europeana, daca n-am fi inchis ochii la cum s-a furat la drumuri. Nu am aflat cum au devenit multimilionari sau miliardari asfaltangii si cat „paraindarat” s-a dat la partidele politice si la unii factori sezonieri de decizie, ca doar Parchetul ancheteaza voturi si nu furturi.

N-am aflat cu ce reteta de asfalt lucreaza specialistii in domeniu in Romania. La noi nu tine nici vara, la altii tine si in Sahara. La noi nu tine nici iarna, in tarile nordice nu-i nicio problema. Asfaltul nostru are doar proprietatea de a disparea dupa doua-trei ploi.

Declarație politică a dr. Paul Ichim, senator PNL din data de 10 septembrie 2012

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal