Ţăranii din Matca şi-au făcut site pentru a-şi putea vinde legumele în toată lumea

nov. 4th, 2011 in sectiunea Ultimele stiri, Politic.

În comuna gălăţeană Matca s-a ales o variantă mai… cooperatistă pentru legumele on-line. Majoritatea producătorilor au hotărât să-şi adune puterile pentru a-şi crea propriul site, unde îşi expun produsele on-line, exact ca la tarabă.

Mircea Croitoru, preşedintele grupului de producători „Legume-Fructe Matca” spune că oferta diferă de la caz la caz şi că transportul mărfii este asigurat în funcţie de cantitatea solicitată.

„Preţurile sunt destul de rar afişate pe site, dar asta din cauza faptului că diferă în funcţie de zile. Este clar însă că preţurile sunt de patru-cinci ori mai bune decât la piaţă, deoarece sunt preţuri de producător, se exclud intermediarii. Spre exemplu, faţă de piaţa din Bucureşti, la noi se ajunge la preţuri de patru-cinci ori mai mici”, a explicat acesta.

Astfel dacă un kilogram de ardei gras se vinde în piaţă cu 0,8-1,2 lei, prin comenzile on-line preţul poate scădea, la cantităţi de peste 1.000 de kilograme, până la 0,3 lei, incluzând aici şi transportul pe o distanţă de cel mult 50 de kilometri. Pentru cantităţi mici se poate alege varianta curieratului rapis, caz în care cheltuielile de expediere trebuie suportate de cumpărător. Chiar şi aşa, însă, legumele tot sunt cu 30-50% mai ieftine decât la piaţă.

Investiţia în site-ul producătorilor de la Matca este ceva mai mare – adică trece de 2.000 de lei pe lună – deoarece, pe lângă echipamentul necesar, acesta are nevoie şi de mentenanţă, asigurată de oameni de specialitate.

Însă cum de promovare beneficiază peste 200 de producători, costurile pe fiecare legumicultor sunt mai degrabă simbolice, adică de doar 10 lei pe lună, în vreme ce noua formă de comerţ le aduce, spun chiar ei, o dublare a vânzărilor. (http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-Matca-legume-site-oferta-pret-on-line_0_584341948.html)

1 raspuns la “Ţăranii din Matca şi-au făcut site pentru a-şi putea vinde legumele în toată lumea”

  1. SPINU TIMOTEI-VIOREL spune:

    Sunteti buni,ma pricep la achizitionarea de legume si fructe,am fost calificat de Statul Roman in acest domeniul.Va respect munca si priceperea.Nu sunt un gargaragiu si pupincurist. Am 52 de ani si am fost merceolog la I.P.I.L.F.Tecuci din 1989-2011(actualmente contec foods srl (turkish,ATENTIE nu sunt in U.E de aceea producatorii romani nu pot sa-si vinda produsele care sunt ecologice}A cerut cineva un buletin de analiza la produsul pasta de tomate brix 28-30 %pe care se lauda ca il produc? Din asa zisa PASTA DE TOMATE inport CHINA care este stocata in butoaie de 214kg sosita acum 2 ani din portul CNSTANTA pina au fost arestati o parte din conplici? FIRMA CONTEC FOODS produce numai bombe pentru oameni. Din cauza acestei firme au fost scosi de pe piata producatorii din judetul.Galati Va rog sa verificati inporturile pe care le face Contec Foods sau MARATHON din Afumati la legume din Bulgaria si Grecia omorind producatorii romani prin politica ANTIDOPING,exista in Romania?Va multumesc,va rog sa ma contactati

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal