12.474 lei căpătaţi de spitalele gălăţene prin încasarea coplăţii

mai 10th, 2013 in sectiunea Local, Ultimele stiri.

În prima lună de la introducerea coplăţii în spitale, 1.440 de gălăţeni, pacienţi externaţi în această perioadă din unităţile sanitare cu paturi ale judeţului, au plătit această taxă. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a făcut o statistică din care a reieşit că sumele colectate nu sunt în niciun caz mari. Luând fiecare spital în parte, în funcţie de numărul de pacienţi care au plătit coplată dar şi de suma strânsă din achitarea acesteia, cea mai mare sumă s-a adunat la Spitalul de Urgenţă. coplata in sanatate  12.474 lei căpătaţi de spitalele gălăţene prin încasarea coplăţiiAici au fost externaţi 801 pacienţi, care au achitat coplata de 10 lei. Reiese că într-o lună spitalul a adăugat la veniturile proprii 8.010 lei. Pe locul doi în clasamentul întocmit în funcţie de numărul pacienţiilor şi coplată încasată se află Spitalul CF, care a externat 218 pacienţi, de la care a încasat în total 2.180 lei. Spitalul TBC  a externat 171 de pacienţi eligibili a plăti taxa, de la care a luat o coplată de 5 lei, colectând în total 855 de lei. Spitalul din Tecuci şi-a stabilit valoarea coplăţii la 7 lei pe pacient externat. Până acum a colectat de la 61 de pacienţi suma totală de 427 lei. Spitalul de la Târgu Bujor a colectat 440 de lei de la cei 88 de pacienţi care au plătit 5 lei de persoană la externare. Spitalul de Psihiatrie a colectat 222 de lei din coplată, dar aici doar 37 dintre pacienţii externaţi s-au încadrat în categoria celor care trebuie să plătească această taxă, care este de 6 lei. Spitalul de Boli Infecţioase a luat coplată de la 23 de pacienţi, fiecare plătind 10 lei, iar suma cea mai mică din colectarea coplăţii, într-o lună, s-a încasat la Maternitatea „Bunavestire”, unde 11 paciente au plătit câte 10 lei.

Per total judeţ, în prima lună de coplată spitalele au încasat 12.474 lei, sumă deloc mare, dacă luăm în calcul că este vorba de opt spitale care percep coplată, deoarece la Spitalul de Copii aceasta nu este solicitată, copiii neintrând în categoriile care plătesc această taxă.

„Deocamdată este greu de evaluat care este impactul financiar al coplăţii. Nu avem destule date pentru a stabili dacă introducerea acestei taxe a dus la reducerea internărilor care nu erau necesare. Sumele încasate din coplată nu putem spune că au dus la creşteri mari ale veniturilor spitalelor, aşa că vorbim mai degrabă de o taxă decât de o coplată în adevăratul sens al cuvântului”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Sursa: http://bit.ly/1339E37

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal