Case asigurate obligatoriu, chiar daca au polite facultative

ian. 21st, 2009 in sectiunea Ultimele stiri. Comenteaza

Proiectul propun de stat, dupa dezastrele produse de inundatii in ultimii ani, lasa pe tusa companiile de asigurari care nu sunt alese, creandu-le mari probleme financiare datorita tentatiei clientului de a incheia ambele polite de asigurare, atat obligatorie cat si facultativa la aceeasi companie.  

Legea care obliga proprietarii sa cumpere politele obligatorii nu face distinctia între proprietarii care s-au asigurat si cei care nu au facut acest lucru. Primele proiecte ale acestei legi, discutate în urma cu aproximativ sase ani, intentionau sa nu oblige proprietarii de locuinte cu asigurari facultative sa cumpere si politele impuse de stat.

Între timp, aceasta intentie a fost abandonata, iar legea actuala impune tuturor proprietarilor politele obligatorii, fiind construita pe principiul „solidaritatii” între toti proprietarii de locuinte din Romania. În cazul asigurarilor obligatorii nu se tine cont de valoarea imobilelor sau de probabilitatea producerii unuia dintre cele trei riscuri acoperite – inundatiile, alunecarile de teren si cutremurul. Acoperirea oferita de asigurarea obligatorie este modica. Suma maxima asigurata este de 20.000 de euro în cazul constructiilor cu structura de rezistenta din beton armat, metal, lemn sau cu peretii externi din caramida arsa, proprietarii trebuind sa suporte o prima de 20 de euro, in timp ce, locuintele de chirpici urmeaza sa fie asigurate pentru suma de 10.000 de euro, polita costand 10 euro. Perioada de valabilitate a asigurarilor, cu acoperire doar pentru riscurile catastrofice, este de 12 luni.

 

Avantajul politelor facultative este ca pot oferi o protectie reala. Despagubirile se stabilesc la valoarea de piata a imobilului asigurat sau la valoarea de reconstructie a acestuia, iar riscurile acoperite pot fi multiple, inclusiv pagubele provocate în urma inundatiilor aparute din cauza spargerii conductelor de apa, prejudiciile aduse tertilor sau indemnizatii pentru membrii familiei care se accidenteaza în timp ce se afla acasa.

 

Despagubiri pe ambele polite

Politele obligatorii urmeaza sa fie comercializate de catre companiile de asigurare care vor intra în actionariatul companiei numite Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor – PAID. Pentru ca aceasta companie sa se constituie, potrivit reglementarilor legislative, este nevoie de participarea a cel putin sapte asiguratori. Aceasta, deoarece participatia maxima a unui asigurator la PAID poate fi de cel mult 15%.

Proprietarii care vor avea atat o polita obligatorie, cat si una facultativa pentru aceeasi locuinta, urmeaza sa primeasca despagubiri pe ambele asigurari, în cazul în care fiecare dintre acestea acopera cele trei riscuri catastrofice. Regula se aplica indiferent daca cele doua polite sunt cumparate de la aceeasi societate sau de la doua companii diferite, dar despagubirile cumulate nu pot depasi valoarea imobilului.

Daca în urma unui cutremur casa ar fi avariata în proportie de 50%, pe asigurarea facultativa proprietarul ar primi 50.000 de euro, dar pe cea obligatorie ar primi tot suma maxima asigurata, adica 20.000 de euro. Explicatia: asigurarea obligatorie este una de prim-risc, adica pentru orice dauna generata de unul dintre cele trei riscuri catastrofice, cuantumul despagubirii se stabileste la nivelul pagubei înregistrate, în limita sumei asigurate.

 

Neasiguratii vor fi sanctionati din iulie 2010

Proprietarii care nu vor cumpara polite obligatorii pentru imobilele pe care le detin urmeaza sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse între 100 si 500 de lei. Acestea vor fi aplicate de catre primari sau de catre persoanele împuternicite de acestia, potrivit prevederilor legii care reglementeaza asigurarea obligatorie a locuintelor. 20% din amenzile încasate va ramane la bugetele locale. Restul banilor vor fi împartiti în mod egal între bugetul de stat si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Primariile trebuie sa realizeze baze de date cu locuintele pentru care nu au fost cumparate politele obligatorii, legea reglementand schimbul de informatii dintre acestea si PAID.

Sanctiunile nu vor fi aplicate însa din prima zi în care va începe comercializarea politelor obligatorii, ci dupa un an. Aceasta însemna ca, în cazul în care primele polite vor fi vandute pe 1 iulie 2009, amenzile vor putea fi aplicate începand cu 1 iulie 2010.

500 de lei este nivelul maxim al amenzii pentru proprietarii de locuinte care nu cumpara polita obligatorie, de 12 ori mai mare decat cea mai mica prima de asigurare.

 

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal