Agrimat Matca – excelenta in afaceri

iun. 12th, 2008 in sectiunea Ultimele stiri. Comenteaza

..:: Ambitia, pasiunea si fidelitatea lui Gavrila Tuchilus au abonat Agrimat Matca la primele locuri ale concursurilor de profil

..:: Diploma de excelenta si Locul I pentru contributia adusa la realizarea obiectivelor sectorului zootehnic  de reproductie si selectie a animalelor, in organizarea si expunerea exemplarelor de inalta valoare genetica din cadrul Expozitiei INDAGRA – Editia XII a 2007, oferita de  Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproducere in Zootehnie, Distinctie la sectiunea BOVINE SI TAURINE cu ocazia INDAGRA (Expozitie Internationala de echipamente si produse din domeniul agriculturii, zootehiei si industriei alimentare),  ”Cea mai frumoasa junica” in cadrul editiei a II-a a ‘’Zilei Crescatorului de Taurine’’ sunt doar cateva premii obtinute de Agrimat in ultimul an.

Directorul SC Agrimat Matca, inginer Gavrila Tuchilus, se poate mandri, inca o data, cu vacutele din ferma sa. Spun asta deoarece in cadrul editiei a II-a a ‘’Zilei Crescatorului de Taurine” ce a avut loc in perioada 3-4 mai 2008, in Complexul Expozitional PoloExpo din Rasnov, premiul ”Cea mai frumoasa junica”, acordat de juriul format din Glancarlo Favaretto si Gheorghe Neata, a fost obtinut de unul din animalele din ferma Agrimat Matca.
Ferma domnului Tuchilus a participat la aceasta competitie cu 4 exemplare> 2 vaci primpare rasa Holstein, provenind de la taurul DutchBoy si alte 2 junici gestante rasa Holstein, provenind de la taurul Integrity. La sfarsitul expozitiei, cele 4 animale ale lui Gavrila Tuchilus au fost achizitionate de Victor Chivu, managerul fermei ”Chivu si asociatii”, cu o suma record pentru Romania si anume 10.000 de euro. De asemeni, compania Alta Genetics, reprezentata in Romania de catre Vasile Pachitanu, a acordat castigatorului titlului de ”Cea mai frumoasa junica” un premiu constand in material seminal in valoare de 2000 de Euro, acesta fiind un superb animal din ferma domnului Gavrila Tuchilus. Cele mai recente premii castigate la IndAgra – Expozitia internationala de echipamente si produse din domeniul agriculturii, zootehniei si industriei alimentare, sunt cele din cadrul editiei a XII-a din 2007, la care SC Agrimat Matca a primit locul I pentru contributia adusa la realizarea obiectivelor sectorului zootehnic de reproductie si selectie a animalelor, in organizarea si expunerea exemplarelor de inalta valoare genetica, dar si o Distinctie la sectiunea ”Bovine si taurine”.

Hrana animalelor, un lucru esential

”Agrimat Matca lucreaza 4500 de hectare teren arabil< din care cultivate cu grau 1200 de hectare, cu orz 350 de hectare, triticale 300 de hectare, floarea soarelui 600 hectare si porumb 800 de hectare. Triticala este un hibrid intre grau si secara care se foloseste in hrana animalelor. Este foarte important ca hrana animalelor sa fie cat mai naturala, de aceea ne cultivam necesarul alimentar pentru taurine”, a precizat managerul Agrimat Matca, Gavrila Tuchilus. Pe langa cele mai sus mentionate, putem pomeni si de ferma de vie in suprafata de 100 de hectare.
”Avem o cultura mare in 2008 si se prezinta bine insa trebuie ploaie pentru grau, porumb si floarea soarelui”, a adaugat domnul Tuchilus.
La capitolul irigat sunt intampinate probleme deoarece apa ce trebuie sa ajunga la culturi vine din Dunare si sunt necesare 3 repompari, iar costurile sunt foarte mari. Problema este ca aductiunea de la priza este costisitoare deoarece canalele sunt ale statului si au portiuni care lipsesc, sunt incomplete, furate, sparte si sunt pierderi foarte mari. ”Spre exemplu din 1000 de metri cubi de apa 70% se pierd insa suntem platitori inclusiv a pierderii, iar 30% ajunge aici. Noi ne-am straduit, am cosit canalele, le-am ierbicidat ca sa inlaturam pierderile”, a subliniat Gavrila Tuchilus.
Din pacate, este evident faptul ca agricultura nu a intrat in Uniunea Europeana. Anul acesta Agrimat Matca a fost dotata (nu din subventia de 85 de Euro data de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), cu o masina de castrat porumb care lucreaza 25-30 de hectare pe zi, din care un procent de 95% din lucrare este realizata de la prima trecere.

Campania de recoltare

”Saptamana aceasta vom face pregatirile pentru campania de recoltare si vom asigura toate normele pentru protectia muncii. Avem o cisterna si motopompa pentru a interveni in caz de incendiu. Suntem pregatiti sa prelucram 100 de tone de triticale, grau si floarea soarelui. Masinile ce concura sunt pregatite si ele si anume combine, tractor de paie, grapa cu discuri grea. Lucerna am recoltat-o si depozitat-o si avem 800 de tone din prima coasa”, a adaugat directorul Agrimat. Tot acesta a mai precizat ca pe timpul campaniei hrana si apa oamenilor de pe camp va fi asigurata. Prin programul ‘’Fermierul” incepand cu 1 ianuarie 2006, Ministerul Agriculturii da bani bancilor, bani pe care bancile trebuie sa îi dea mai departe sub forma de credite pentru agricultori. Acest sprijin se acorda pana pe data de 15 iunie a anului in curs, insa nici vorba sa fie asa si atunci cum putem spune ca suntem competitivi cu celelalte tari ale Uniunii Europene daca la start suntem egali, iar la sosire Romania este codasa? Una dintre cele mai acute probleme ale agriculturii este generata de preturile prea mici pentru stradania si munca depuse. La noi este o lipsa acuta de politici agricole.

Nucleu de carne

”Momentan avem un nucleu de carne din rasa Limousin-angus american, avem 60 de exemplare si se urmareste marirea numarului. :n Romania sunt putine ferme de carne si se cere carnea de vita. Este o alternativa atat timp cat laptele este platit foarte prost. Aducem in atentia crescatorilor de vaci ca oferim masculi pentru a obtine metisi de carne”, a declarat Gabriela Ganea, inginer in cadrul Agrimat Matca de 20 de ani. Aceasta a subliniat faptul ca vacile reforma au fost insamantate cu material sexat, adus din America, de carne.
S-a finalizat întreaga investitie legata de întretinerea si exploatarea animalelor> instalatiile de muls si fabrica de nutreturi combinate. Toate ratiile se pregatesc pe calculator. Animalele sunt prevazute cu cip-uri prin care se urmaresc productia de lapte, timpul de muls, calitatea laptelui si depistarea animalelor în calduri. Laptele obtinut la Matca se încadreaza în standardele impuse de normele europene, având între 10.000 si 20.000 NTG si numai 70-80 mii de celule somatice. În sala de muls se intra doar cu echipament de protectie trecut prin filtru sanitar. Vacile dorm în cusete individuale, pe paie curate si înainte de muls sunt masate si dezinfectate cu un aparat special
De asemeni si alimentatia viteilor este foarte importanta de aceea sunt hraniti pana la o luna cu premix starflocon, fulgi de porumb, orez, vitamine, comba si morcovi. Ferma Agrimat Matca a pornit cu 70 de capete in 1976 si a ajuns in prezent la 700 de capete.

Certificat de inalta calitate

Ferma Agrimat Matca este singura ferma care a obtinut un Certificat National si International de inalta calitate. Programul EurepGAP ofera standardele si cadrul pentru certificarea proceselor de productie agricola in domeniul fructelor si legumelor in conformitate, principiile sale bazandu-se pe concepte ca siguranta produsului alimentar, protectia mediului inconjurator, sanatatea si siguranta lucratorilor agricoli. Via a fost plantata in 1991-1992. Acesteia i se administreaza 3 tratamente pentru combaterea bolilor si pentru o calitate de invidiat. ”Problema este ca se importa vin de proasta calitate cu vaporul si chiar daca ai un vin bun nu ai si un pret bun. Printre soiuri se numara Ceasla, Muscat de Hamburg, Feteasca alba etc.

Nu sunt raspunsuri la “Agrimat Matca – excelenta in afaceri”

  1. petrica33 spune:

    bravo or cine ai fi

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal