Pământul din Galați, tot mai agitat! Cutremurele se numără cu sutele

oct. 7th, 2013 in sectiunea Local, Ultimele stiri.

Pământul fierbe în continuare în judeţul Galaţi, cele 190 de cutremure înregistrate până duminică la prânz neavând darul a de linişti scoarţa terestră. Zona seismică Izvoarele-Negrea este în continuare activă, aşa cum a fost în ultimele două săptămâni.

Începând cu ziua de 23 septembrie, când localitatea şi împrejurimile s-au zgâlţâit pentru prima dată într-un cutremur de 3,0 grade, pâmântul continuă să se mişte, iar intensitatea seismelor nu pare să urmeze o traiectorie descendentă.
Pentru a reprezenta cât mai obiectiv activitatea seismică a zonei în ultimele două săptămâni, Institutul Naţional de Fizică a Pământului a elaborat sâmbătă un nou raport, detaliat, în care a cuprins inclusiv cutremurele foarte mici, cu magnitudine puţin peste zero.

cutremur tecuci galati  Pământul din Galați, tot mai agitat! Cutremurele se numără cu sutele

Conform raportului INFP, gălăţenii din zona Izvoarele şi nu numai au debutat „uşurel” în experienţa seriei de seisme care pare că nu se mai termină. Pe 23 şi 24 septembrie au avut loc câte două cutremure zilnic, vârful intervalului fiind atins în prima zi, când a avut loc un seism de 3.0 grade. 25 septembrie a adus o „baterie” de zece seisme, cu intensităţi variind de la 1,1 la 3,5 grade, pentru ca în ziua următoare mişcările tectonice să ia o pauză. Panica a reînviat în sânul comunităţii care a crezut că totul s-a terminat pe 27 septembrie, când zona s-a scuturat de trei ori, cu intensităţi mici, cuprinse între 1,2 şi 3,2 grade. 28 septembrie a fost o zi liniştită, pentru că seismele, cinci la număr, au fost slabe, de la 0,5 la 1,7. Nu a fost decât liniştea dinaintea furturii, pentru că pe 29 septembrie a a fost atins pentru prima dată vârful: cinci cutremure dintre care unul cu magnitudinea de 3,9 grade, care a fost resimţit inclusiv în municipiile Galaţi şi Brăila.

Ziua de 30 septembrie a adus o nouă serie, de nu mai puţin de 23 de cutremure, cu intensitate mică, la fel ca şi cele 11 înregistrate în prima zi a lui Brumărel. 2 octombrie a venit cu nouă seisme, cu intensitate cuprinsă între 0,9 şi 3,0, iar ziua următoare le-a adus izvoranilor 22 de seisme, dintre care cel mai uşor a avut 0,9 grade, iar cel mai puternic, 3,6. Pe 4 octombrie s-a bătut recordul la Izvoarele: nu mai puţin de 51 de seisme s-au produs în 24 de ore, cel mai puternic atingând din nou maximul, de 3,9 grade. Nici sâmbătă, 5 octombrie, nu  a fost mai linişte. 46 de cutremure au scuturat zona Galaţi, cel mai puternic, de 3,5 grade, producându-se puţin după ora 17.00. Un nou seism de 2,8 a avut loc pe 6 octombrie, intensitatea lui fiind însă nesemnificativă, atât din punct de vedere a valorii, dar şi a contextului seismului de 5,5 grade produs în zona Vrancea.

Sursa: http://bit.ly/17f0yC9

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal