SESIUNE DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE LA ȘCOALA POSTLICEALĂ FEG ”EDUCATION” TECUCI

dec. 9th, 2019 in sectiunea Ultimele stiri.

Un exercițiu de autocunoaștere, de cenzurare a emoțiilor, o simulare a susținerii proiectului de absolvire, un foarte bun antrenament al proceselor cognitive ale fiecăruia dintre cursanți, sau o evaluare sumativă a cunoștințelor, așa s-ar putea defini o sesiune de comunicări științifice.

Cursanții clasei AMG III au susținut luni, 25 noiembrie a.c., o amplă activitate didactică de evaluare-aprofundare a cunoștințelor dobândite la modulul Obstetrică-Ginecologie și nursing, monitorizată cu măiestrie didactică și har profesoral de dr. Lazea Alin și maistru instructor Popa Aurelia.

Tema propusă spre dezbatere în această sesiune de comunicări se referea la modificările generale ale organismului în timpul sarcinii.

Cursanta Pleșcan Coca a prezentat un material în power-point, bine argumentat, referitor la nașterea naturală. Se insistă asupra fenomenelor fizice, chimice și biologice, care au ca rezultat expulzia produsului de concepție la termen sau aproape de termen. Se precizează cele patru perioade ale unei sarcini, fiecare cu caracteristicile specifice, iar imaginile proiectate pe ecran sunt sugestive.

Cursanta Răscol Gabriela a aprofundat o alta situație: supravegherea gravidei cu sarcină normală în primul trimestru. Sunt evidențiate semne, simptome, manifestări neuropsihice, emoționale, precum și consultațiile prenatale la medic.

Cursanta Țuțaru Georgiana tratează etapa finală a sarcinii. În cursul celui de-al treilea trimestru fătul este complet format, se dezvoltă sistemul respirator și digestiv, sistemele senzoriale. Fătul aude, vede, știe să sugă, este capabil să înghită, cortexul copilului este în totalitate format. În ultimele 3 săptămâni de sarcină este recomandat să se monitorizeze ecografia cardiotografică a sarcinii.

Au fost multe dezbateri, problematizări ale situației în discuție, în care dl dr Alin Lazea intervenea cu profesionalism, argumentând fiecare situație propusă.

Punctul forte al sesiunii de comunicări, l-a constituit, pe lângă subiectele dezbătute de cursanți, materialele didactice aduse de dl doctor, care au conferit orei un caracter viu, interactiv, s-ar fi spus că asistăm la o naștere autentică. Este vorba de o ”burtică” de viitoare mămică, dacă tragem fermoarul descoperim bebelușul pe cale sa iasă în lume, cordonul ombilical, placenta, precum și întreaga structură osoasă a bazinului și abdomenului în care se găsește fătul. La prezentarea fătului, elevii au putut aprecia structura craniului fetal, precum și cele două repere ale craniului, accesibile la controlul sarcinii, în imediata apropiere a nașterii; cele două regiuni palpabile de către examinator în momentele premergătoare nașterii, una sub formă de triunghi și, respectiv, de romb. În momentul în care la tușeul vaginal degetul examinatorului va întâlni triunghiul, va rezulta că nașterea este posibilă pe cale naturală; dacă se întâlnește rombul, nașterea se va efectua prin cezariană, altfel există riscul decesului fătului sau al mamei.

Concluzia cursanților este că astfel de desfășurări științifice sunt bine venite, stimulează capacitatea de studiu și aprofundare a viitorilor asistenți medicali generaliști.

Director, prof. Silvia Gheorghiu

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal