Strategii de Dezvoltare Locală și Cooperare: Abordări Cheie pentru Dezvoltarea Rurală

mai 1st, 2012 in sectiunea Ultimele stiri.

Prin intermediul Unității de Sprijin a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală (USR), opt Grupuri de acțiune locală din România (GAL-uri) au participat, în zilele de 27 și 28 aprilie 2012, la Bruxelles, la evenimentul “Strategii de Dezvoltare Locală și Cooperare: Abordări Cheie pentru Dezvoltarea Rurală”, organizat de Rețeaua Europeană de Dezvoltare Rurală.
GAL Tecuci a fost unul dintre galurile selectate pentru a participa la acest eveniment, reprezentat de Anca Dumitriu.
Evenimentul a reunit aproximativ 450 de participanți, reprezentând 250 de GAL-uri din Europa.
Cu acest prilej, membrii GAL-urilor din România au stabilit contacte directe cu omologii lor din state cu tradiție în dezvoltarea rurală și vor beneficia de experiența și parteneriatul acestora, în vederea obținerii de fonduri europene pentru proiectele de cooperare transnațională pe care intenționează să le propună.
De asemenea, reprezentanții USR au examinat alături de partenerii europeni propunerile de proiecte ale altor 29 de GAL-uri din România, care nu au fost prezente la eveniment.
În același timp, au fost dezvoltate noi idei de proiecte de cooperare transnațională, cu ajutorul unor experți europeni în dezvoltare rurală.
Evenimentul a inclus ateliere de lucru și sesiuni de cooperare transnațională, precum și un târg cu standuri ale Rețelelor Rurale Naționale din Uniunea Europeană, în care au fost expuse produse locale, artizanat, dar și materiale de informare despre GAL-uri.
„Suntem la prima participare la un asemenea eveniment. Consider ca este o mare oportunitate pentru noi si pentru zona pe care o reprezentam. Am avut discutii cu reprezentanti ai GAL-urilor din Spania, Franta si Italia pe care sper sa le si fructificam. Suntem o zona atractiva pentru celelalte Grupuri de actiune din Europa care si-au aratat interesul pentru cooperare cu noi”, a declarat Anca Dumitriu, manager de proiect la Grupul de Actiune Tecuci.
Grupurile de acțiune locală selectate în România funcționează ca mici autorități de management, pentru că au rolul de a selecta proiecte ce contribuie la dezvoltarea zonelor pe care le reprezintă. Fiecare GAL, din cele 81 selectate până în martie anul acesta de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, are la dispoziție un buget de maximum 2 856 791,72 de euro pentru proiecte locale care pot aduce o contribuție specifică la bunăstarea comunității.

Lasa un raspuns

 

Copyright © 2012 Ziarul Semnal